Wat zijn de voors en tegens van een suikervrij dieet? Is dat niet erg lastig om vol te houden en de juiste voedingsmiddelen te kiezen? Stel dat ik zou gaan voor de Sugar Challenge van Slim Gezond Gewicht, wat zijn dan de juiste stappen en wat ga ik ervaren tijdens de deelname (en daarna)?
Om te beginnen zijn er goede en slechte suikers. Eén van de basis voedingsstoffen die je nodig hebt, zijn koolhydraten. En dat zijn gewoon suikers.. Ze zitten in groente, fruit, aardappelen, rijst, pasta, brood, peulvruchten… Die andere koolhydraten zitten in frisdrank, snoep, koek, vruchtensappen, pakjes en zakjes.. Vaak bewerkte producten. Een suikervrij dieet in de zin van het weglaten van de verkeerde suikers heeft naar mijn mening alleen maar voordelen. Het probleem met suikers ofwel koolhydraten ligt in de manier waarop je lichaam de verschillende koolhydraten aanpakt. De ‘goede’ herkent je lijf, en kunnen verwerkt worden. Echter de ‘slechte’ niet en die worden dan vaak in de categorie ‘ik-niet-weten’ geplaatst en opgeslagen als vet. Met ‘suikervrij’ bedoel ik dat mensen geraffineerde suikers gaan vermijden. Suikers, dus koolhydraten, uit onbewerkte producten dus NIET want je hebt ze gewoon nodig! En zoals met alle nieuwe dingen: het moet wennen. Je moet leren de juiste voedingsmiddelen te gaan kiezen en herkennen. Dit doen we bij de Sugar Challenge samen. Je lichaam moet een beetje afkicken van de geraffineerde suikers en daarna ga je al heel snel verschil merken. Je voelt je fitter, je huid knapt vaak op, je slaapt beter en wordt meer uitgerust wakker en daarnaast kan het een begin maken bij het afvallen. Beginnen is lastiger dan volhouden! De Sugar Challenge is niet bedoeld om af te vallen maar om je bewuster te maken zodat je een levensstijl zonder geraffineerde suikers kunt aanleren en kunt volhouden. En je lichaam: die wordt er alleen maar blij van!